Cami Mimarisi Fikir Projesi

İBB HİZMET BİNASI  

Mimari Konsept; Mikro  Kozmik  Evren olarak Camii

Toplumsal yaşamın mikro kozmik modeli olarak Camii sadece bir ibadet mekanı değil içerdiği diğer sosyal mekanlarla küçük bir evren tanımlamaktadır.  Yaşam ve ölüm arasında  zamanı algılamaya yönelik bir durak noktasıdır. Yaşlı – Genç, Kadın-Erkek ve çocuklar için yaşamın her halini anlamaya ve algılamaya dönük ışıkla var olan iç-dış, açık-kapalı ama kendi özünü bilmeye dönük bir durak noktasıdır.

Türk İslam mimarisinde cami toplumsal yaşamın en önemli odaklarından biridir.Camiler; avlu, son cemaat, kutsal ibadet alanı, minaresi, şadırvan ve diğer hizmet birimleri ile farklı yaş gruplarındaki insanları bir araya getiren buluşma mekanlarıdır. Özellikle ramazan aylarındaki teravih  namazları, bayram namazları, cenaze namazları, cuma namazları için namaz öncesi ve sonrasında  adeta  buluşma mekanlarıdır.

Bu anlamda Sultan 2. Mehmet’in İstanbul Kuşatması sırasında otağını kurduğu yerlerden biri olan bu alan İstanbul Kuşatması’nın başarıyla sonuçlanmasındaki yaratıcı düşünceyi “Haliç’e İnen Gemiler” temasıyla tasarıma yansıtmak bizim için önemli bir başlangıç oluşturdu. İstanbul’ un silüetler şehri olması, yerin bakı zenginliği tasarımı bu özelliklerin her mekansal oluşuma doğrudan yansıtılmasını zorunlu kıldı.

İkinci üst tema Agora ve Eklesia’ nın kurgulanmasında demokrasinin mekansal oluşumunu yansıtan yerel yönetim yapıları ve Bu nedenle cami mekanı tasarlanırken buluşma eyleminin işlevsel programını  karşılayacak mekansal düzenlemelerin yapılması  gerekmektedir. Bizim önerimizde  geleneksel cami mimarisinde muhavvata duvarlarından esinlenerek ana ibadet kütlesini çevreleyen duvarların içinde bu işlevsel birimler konumlandırılmıştırBilindiği gibi İslam dininin en temel özelliklerinden biri hoşgörüdür. Camilerin Tanrının evi  olduğu düşünülecek olursa bu evin hoşgörü anlayışını yansıtması gerektiği söylenebilir.






 

Bizim önerimizde  geleneksel cami mimarisinde muhavvata duvarlarından esinlenerek ana ibadet kütlesini çevreleyen duvarların içinde bu işlevsel birimler konumlandırılmıştırBilindiği gibi İslam dininin en temel özelliklerinden biri hoşgörüdür. Camilerin Tanrının evi  olduğu düşünülecek olursa bu evin hoşgörü anlayışını yansıtması gerektiği söylenebilir.

Bu nedenle iç içe iki kareden kurulu olan cami kütlesi hoşgörü anlayışı  çerçevesinde biçimlendirilmiştir. İçteki kare dört köşesinden serbest bırakılmıştır. Böylece sınırlar kaldırılarak davetkar bir mekan tasarlanmıştır. Dıştaki kare ise tamamen şeffaf olarak tasarlanmıştır. Bu kütlenin kenarı  büyük bir kapı olarak düşünülmüştür. Bu nedenle bu kenar diğer kenarlara  oranla  adeta açılmış gibi konumlandırılmıştır.yaşamın düşünsel unsurları dikkate alındı. Bu anlamda Abide-i Hürriyet Meydanı ve bu meydanda demokratik yaşamı eyleme geçirmeye çalışanların anısını yansıtan anıt ve anıt alanının agora ve eklesia mekanları ile bütünleşmesi ve demokrasinin en önemli özelliği olan diyalog bu çalışmada mekanlar arasında yaşama geçirildi. Program kurgusunda hizmet binasının hiyerarşik işlevi tasarıma yansıtıldı.

Yoğun ağaçlık ve anıtların olduğu yarışma alanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası tasarlanırken biçimsel bir kaygıya düşülmeden, soyut prizmatik formlar kullanıldı ve bu formların teknolojiden de yararlanarak geliştirilmesi çalışmanın her adımında sürdürüldü. Kağıthane Caddesi’nden parkı yürüyerek yapıya ulaşılması ve böylece yapının girişleri için bir boşluk algılanırken, alt kottan gelen dairesel bir boşluktan her adımda alandaki anıtın ve peyzaj düzenlemelerinin algılanması sağlandı.

 


Slide Background
Gülay USTA
Ayhan USTA
Ali Kemal ŞEREMET







 


 

Copy link
Powered by Social Snap